Lego voor gevorderden

Een populaire doe-het-zelf keten heeft zichzelf zo anno 2018 de slogan “wij zijn gemaakt om te maken” aangemeten. Dit geldt natuurlijk voor de hobbyklussers onder ons, net als voor de vaklieden in de bouw- en nijverheid, maar toch ook zeker voor ons softwaremensen. Wie is er niet opgegroeid met een blokkendoos, strijkkraaltjes of het populaire blokje uit Denemarken? Lego!

Bouwen

Lego
Lego Build the Future campaign door Ogilvy Bankok

Hoewel de merknaam Lego oorspronkelijk niet zo bedacht is, blijkt het “ik zet in elkaar” te betekenen in het Latijn. En in elkaar zetten deden we! Van autootjes tot het politiestation, van het Lego beachresort tot cruiseschepen of een doolhof voor de dwerghamster, Lego leende zich overal voor. Natuurlijk komen de meeste dozen met een bouwinstructie, maar met een beetje fantasie zijn de mogelijkheden van zo’n doos plastic goud nagenoeg eindeloos.

Laten we eens inzoomen op Lego als product. De meest bekende legosteentjes zijn zonder meer de blokjes van twee bij twee, of twee bij vier noppen met de standaard hoogte. Het steentje waar het allemaal mee begon. Het steentje wat in steeds meer kleuren op de markt kwam en uiteindelijk uitgebreid is met een veelvoud aan vormen en variaties. Want er zijn niet alleen maar steentjes van twee bij vier, maar ook deuren en ramen en rotors, sloopkogels, trekhaken, cockpits, tijgers, koffiemokken en ga zo maar door. Samen vormen deze componenten de herkenbare bouwwerken waar we eigenlijk voor kiezen wanneer we in de speelgoedwinkel voor het Legoschap staan.

Van Lego naar open source

Lego bij XMPL
Drie bouwwerken op het XMPL kantoor te Joure

Het is nu later en we zijn groot, maar eigenlijk is er niet veel veranderd ten opzichte van wat we vroeger deden. Het Legoblokje is nu alleen vervangen door open-source softwarecomponenten. Een goed voorbeeld hiervan is het ons zo geliefde Laravel framework; een geheel gratis, open-source en community onderhouden PHP framework wat het werken met PHP zowel leuker als eenvoudiger maakt. Of wat dacht je van Bootstrap, wat een enorme bibliotheek aan front-end componenten met zich mee brengt waardoor je met betrekkelijk weinig inspanning toch een gelikte web-app neer kunt zetten? Oh, en dan Font Awesome. Je denkt er misschien niet altijd over na, maar alle plaatjes, knopjes en icoontjes in een applicatie (welke applicatie dan ook) komen ergens vandaan. Font Awesome levert een prachtige standaardset waar veel developers zo mee uit de voeten kunnen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat voor moois de community ons heeft gebracht de afgelopen jaren; software die door duizenden gedreven developers liefdevol is gebouwd, verbeterd en gedeeld.

Wij bouwen graag voor jou

Natuurlijk is het downloaden en het op een hoop gooien van deze componenten niet het zelfde als software bouwen. Net als bij Lego moet je wel weten hoe de blokken op elkaar passen en is er enig inzicht nodig in welke blokjes bij elkaar passen. Want natuurlijk moet het bouwwerk waar jouw bedrijf behoefte aan heeft wel passen bij jouw bedrijfsvisie en -uitstraling. Je wilt een mooi bouwwerk waar je al snel van kunt genieten, geen plastic gedrocht wat je aanstaart vanuit de boekenkast.

Lego
Lego Build the Future campaign door Ogilvy Bankok

Wij van XMPL weten precies welke componenten jij nodig hebt voor jouw beoogde doel. Wij weten wanneer we een raampje plaatsen of toch meer behoefte hebben aan een set wielen. We weten zelfs wanneer we een tijger moeten inzetten en met koffiemokken weten we zeker raad. Standaardcomponenten, met liefde onderhouden door de community en met zorg op maat ingezet door XMPL. Met waar nodig vakkundig gebouwde maatwerksoftware zodat het eindbouwsel helemaal past bij jouw behoeften. Want dat laatste ontbrekende blokje… dat is ons logo.

 Verder lezen over open-source ontwikkelingen? Klik dan hier.

Verder praten over jouw beoogde bouwwerk? Bel of mail ons voor een goed gesprek en een heerlijke kop koffie. Wij regelen de mok.

Hou jij ook zo van bouwen? bekijk dan onze vacatures!

Geef een antwoord