Een developer zonder 9-tot-5 mentaliteit?

Wie tegenwoordig een 9-tot-5 mentaliteit heeft, hoeft niet op veel aansprekende vacatures te rekenen. In een groot deel van de teksten die ik in de afgelopen maanden onder ogen heb gekregen, stond onder het kopje gevraagde competenties toch wel erg duidelijk omschreven dat de gewenste sollicitant maar beter geen 9-tot-5 mentaliteit kon hebben. Maar wat is nou een 9-tot-5 mentaliteit, en is deze per definitie slecht? En hoe past dit anno 2018 bij het werk als developer?

Overwerken

een flexibele werkdag
Wanneer je overal en altijd kunt werken, is een vaste werkdag niet echt noodzakelijk.

Laten we eerlijk zijn. In veel gevallen kan je het gewraakte zinnetje direct vervangen door ‘is bereid tot regelmatig overwerken, maar wordt wel uiterlijk om 9:00 op kantoor verwacht.’ Raar eigenlijk, nietwaar? We sluiten allemaal netjes aan in de file om stipt om 9:00 met een kopje koffie in de hand achter het keyboard te kruipen.

Hoewel programmeren een hoge mate van logisch inzicht vraagt, is het in de basis een creatief en scheppend beroep. Voor veel kwesties zijn meerdere juiste oplossingen te bedenken, zeker wanneer er wordt gebouwd aan nieuwe software. Een goede developer denkt vooruit en heeft daarvoor een scherpe geest nodig. Jezelf dwingen tot het schrijven van de ultieme oplossing in code terwijl je hersenen nog maar nauwelijks zijn bekomen van de schok van de wekker die voor jou veel te vroeg stond, is net zoiets als jezelf op sinterklaasavond nog even dwingen het perfecte gedicht te schrijven. Voor sommige rijmkunstenaars zal het werken, maar voor veruit de meesten is het een onbegonnen taak met meestal een matig resultaat.

Persoonlijk ritme

uit je ritme
Vermoeid op kantoor? Dan werk je niet optimaal.

Misschien schrijf jij op je best om 6:00 in de ochtend terwijl je als eerste en alleen op kantoor bent en het nog stil en donker om je heen is, en sta je het liefst om 16:00 bij de sportschool. Waarom dan drie uren moeten wachten voor je kunt pieken?

Misschien ben jij een avondmens en maak jij de mooiste dingen om 23:00 en kom je om 04:00 tot de conclusie dat de koffie die je uren geleden had gezet, onaangeroerd koud is geworden. Waarom zouden we jou dwingen om vijf uur nadat jij het licht hebt uitgedaan op kantoor te verschijnen en daar exact het zelfde te doen maar dan zonder die flow?

Misschien ben jij na 4 uur werken toe aan een pauze en wil je voor je gaat lunchen eerst een flink stuk hardlopen, om daarna fris en fruitig verder te gaan? Dat zou toch moeten kunnen, of niet?

Misschien heb je de zorg voor een gezin, en voel jij je meer op je gemak als je zelf eerst je kinderen op school hebt kunnen brengen?

Balans

Bij XMPL geloven we heilig dat iemand die zich op zijn gemak voelt, beter presteert. Een goede balans tussen werk en privé, maar ook tussen werktijd en jouw eigen ritme ligt hieraan ten grondslag. En daarom mag je bij XMPL best een 9-tot-5 mentaliteit hebben … maar alleen als dit bij jou past. Net zoals er dichthelden zijn die onder grote tijdsdruk het perfecte sinterklaasrijmpje kunnen opstellen, zijn er ook heel veel developers die goed presteren onder een heel regelmatig en voorspelbaar leven. En daar is helemaal niks mis mee.

Op zoek naar een baan als webdeveloper die past bij jouw ritme? Wij zijn op zoek naar zowel Junior als Senior developers! Bekijk snel onze vacaturepagina!

Geef een antwoord