Wat hebben lavalampen en encryptie met elkaar te maken?

Lavalampen
Deze vrolijke lampen helpen bij het beveiligen van dataverkeer.

Anno 2017 zijn internetbeveiliging en encryptie hot items. Wanneer er persoonlijke gegevens worden uitgewisseld, moet er al een bepaalde mate van beveiliging zijn toegevoegd en de eisen die hieraan worden gesteld, worden strenger naar mate er meer gevoelige informatie over de lijn gaat. In Nederland wordt dit middels strenge wetten gereguleerd, met de Autoriteit Persoonsgegevens als waakhond. Instanties die hun beveiliging niet op orde hebben, riskeren stevige boetes.
Maar hoe zit het eigenlijk met die beveiliging? Hoe zit het met het groene slotje linksboven in je browser dat je vertelt dat je verbinding beveiligd is?

SSL

Een manier om de verbinding te beveiligen is door gebruik te maken van SSL sleutels. Zo’n SSL sleutel ziet er voor een leek uit als een enorme set aan willekeurige tekens. Wanneer je een set van twee sleutels bij elkaar voegt, kan de inhoud van een versleuteld bericht achterhaald worden. Een van de sleutels staat op de webpagina waarvan de verzonden gegevens versleuteld moeten worden. De andere sleutel wordt op een goed beveiligde plaats opgeslagen. De verzendende website verandert bijvoorbeeld met behulp van de publieke sleutel het bericht “Goedemiddag” naar een versleuteld bericht zoals &Svw@hZ^*. Een server die beschikking heeft over zowel de publieke als de persoonlijke sleutel, kan dat versleutelde bericht vervolgens weer ontcijferen, en ontvangt “Goedemiddag”.

Willekeurigheid

Maar even terug naar de lavalampen. Wat hebben die er mee te maken? Nou, computers zijn niet zo heel erg goed in willekeurige dingen, terwijl het maken van zo’n sleutel juist helemaal afhankelijk is van willekeurigheid. Alles wat een computer uit zichzelf maakt, is voorspelbaar en logisch. Voor willekeurigheid hebben ze externe input nodig. En daarom zet Cloudflare, een Amerikaans bedrijf wat gespecialiseerd is in webbeveiliging, lavalampen in om deze willekeur te genereren. Een muur vol kleurrijke lichtbronnen die dag en nacht een enorme hoeveelheid willekeurigheid genereert. De camera die er op gericht is, voedt de input aan een computer die het omzet naar tekens.

In principe hoef je natuurlijk niet gebruik te maken van lavalampen. Zoals in het onderstaande filmpje wordt gezegd, ze hadden natuurlijk ook gebruik kunnen maken van een nestje kittens, alleen is daar het onderhoud wat intensiever van. Wij vinden het in elk geval een kleurige, vrolijke oplossing!

Wil je meer weten over beveiliging van je website of webapplicatie? Of gewoon een kop koffie komen drinken op ons kantoor in Joure om te praten over willekeurige dingen? Bel gerust!

Geef een antwoord